"A magyar genetikusan alattvaló."

Kertész Ákos

Kertész Ákos író. Sokat írt, sokan elismerik - de ez emberileg senkit nem hatalmaz fel arra, hogy botrányt okozzon. Írónak lenni felelősség, ilyen minőségben akár kabarét írni, akár marketing üzenetet megfogalmazni, embert próbáló feladat. Az írás nem egy betegség tünete, amely betegség akkor múlik el, ha folyamatosan és sokat ír a páciens. Persze van ilyen jellegű írás is, de az nem publikálandó, mégha történetes József Attilától származik is. Kertész Ákos nyílt levele nem terapeutikus céllal, hanem csak egy közvélemény szintjén relevánsnak vélt magánvélemény kinyilvánítása okán született. Elvileg...

Nyilvánvaló, hogy tisztességes ember ilyen kijelentést nem tesz, és még akkor sem, ha egyébként azt hiszi, hogy meg tudja magyarázni. Mert megmagyarázni ezt a kijelentést igazából lehetetlen, ebbe sokaknak beletört a bicskája - őszintén reméljük, hogy ő is így jár! Az üzenet félreérthetetlen lényege ugyanis ez: A magyar [szellem] genetikusan alattvaló [a felette való más szellemeknek]. Ez hatalmas zagyvaság, aminek az elkövetéséhez minimum szimplán baloldalinak kell lenni, mélyben lappangó ateizmussal. Az itt megjelenő eszme a szociáldarwinizmusként elhíresült ideológia markáns megnyilvánulása, aminek azért elég nagy kritikája van.

A magunk részéről elsősorban a következőt emelnénk ki: Materialista, szcientifikus nézetből, ami a modern éra mára egyedül érvényes nézete lett, elfogadott, hogy az élet rendjének alapvető menetét az anyagi fejlődés szabja meg, ideértve a szellem (legyen értelmezve bármennyire tévesen is) és szellemi minden megnyilvánulását. Érdekes módon ez a XIX. századi, progresszív gondolat a náciknál - tisztán, logikus továbbvitele révén és így a dolog tudományosságát nem csorbítva - kvázi alapvetéssé vált. Megint más kérdés, hogy az immorális tudományos következtetésekkel mi a helyes eljárás.

Ezzel szemben a világ dolgainak valóságos, felforgatottságtól mentes nézetei viszont megegyeznek abban, hogy a szellem tárgykörébe tartozó, a szellemiekben ható dolgok határozzák meg (monisztikus nézőpontok, advaita stb.) az anyag mozgásait, legalábbis fő mozzanataiban. Továbbá, ha a felforgatottságtól már nem mentes, mindenfajta egyéb dualisztikus nézőpontból nézzük ugyanezt, akkor is azt látjuk, hogy a szellemi sokkal inkább hatással van az anyagira, mint az fordítva bármikor elképzelhető volna.

A legkevesebb következtetés, ami ebből adódik amellett, hogy Kertész Ákos kriptonáci, az az, hogy ezzel a zavarodott mondattal megfelelő alapot ad (például) az irodalom mint szellemi tevékenység leminősítéséhez. Újra megnyitja a lehetőséget a szellemi rangsorok fizikai rangsorokhoz való egyoldalú fésüléséhez, ami a szellem emberétől az elképzelhető legnagyobb árulás. Emlékezhetünk még arra az edzőre, akinek azért kellett felállni a kispadról, mert valami olyasmit mondott, hogy a nyomorékok karmikus terheltséggel születő emberek - az ennek a szösszenetnek a tükörképe, illetve a nem a feje tetején álló változata, mégis, a civilizált moralitás alapján tűrhetetlen kijelentés.

Igen, ez a morál! Ha valami a közösség finnyássága miatt nem fér bele, akkor mindegy, hogy az máskülönben bizonyos elfogadott tételek logikus következtetése és alkalmazása, az elfogadott tételek előzetes megalapozottságának eredetétől függetlenül. A "mi kutyánk kölyke" morálja mentén operáló kollektívák (jelen esetben az ún. baloldali, meghatározó értelmiség - mint annyiszor máskor már), most is bizonyítanak, és bizonyítani is fognak. Effelől nincsenek kétségeink!

Akiben nincs elfogultság, annak a fentieket így be kell látni, aki meg elfogult, az úgy kezdje a védőbeszédét. Kertész Ákosnak az Amerikai Népszava online kiadásában olvasható véleménye egyébként rendes ember számára lényeggel nem bíró propaganda.

Szerző: eljárfelette  2011.09.13. 12:02 4 komment

Címkék: kertész ákos kriptonáci genetikusn alattvaló

A bejegyzés trackback címe:

https://eljarfelette.blog.hu/api/trackback/id/tr283222884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müller őrmester 2011.09.14. 10:18:47

Érdekes dolog ez a fajelmélet. Sokan tagadják, de lehet, hogy mégis van. A kérdés, kinek a fajelméletét hisszük el.

eljárfelette 2011.09.15. 08:48:33

A dolog kettőssége nyilvánvaló. Ha az evolúció alapján gondolkozunk, akkor nyilván felállítható egy megalapozott fajelmélet. Ellenben ha a teremtés/megnyilvánulás mentén gondolkozunk, akkor semmiféle fajelmélet nem állja meg a helyét. A probléma az, amikor az őshagyomány alapvetéseit próbáljuk átültetni a tudományos megközelítések talajára.

Mister Gumpy 2011.09.15. 22:40:09

eljartfelette, szerintem nem sikerult megertened azt a kifejezest, hogy "genetikusan alattvalo". Amit te elemzel, az "alavalo" volna, nem a "gazember" jelenteseben, hanem a szoszerintiben, hogy "valaki ala valo". Az idezett kifejezes viszont azt jelenti magyarul, hogy "arra termett, hogy alattvalo legyen". Caratyuskat nekunk, csak onalloan cselekedni ne kelljen. Ha nem borjukent kovetunk (mikozben nagyhangon onallosagunkat bizonygatjuk), akkor kivagyian hisztizunk, lehetoleg reszegen, hogy aztan magunkhoz terven magunkban rettegjunk a kovetkezmenyek miatt.

eljárfelette 2011.09.16. 15:47:06

Hm, megfontolandó felvetés, de szerintem mégis tökéletesen sikerült megértenem. Ugyanis pont úgy értem, ahogy írod: "Az idezett kifejezes viszont azt jelenti magyarul, hogy "arra termett, hogy alattvalo legyen"." - egy hierarchiában ugyanis. Fel sem merült bennem, hogy alávalónak értsem...
süti beállítások módosítása