A következő bejegyzés az Élőlánc Magyarországért felhívása.

Azért teszem ezt közzé itt is, mert szükségesnek tartom, hogy a magyarországi demokráciában minél több szereplő jusson szóhoz, megakadályozva egy hosszútávú kétpólusú (két arcú, de egy pólusú) berendezkedést. És teszem azért is, mert összességében egyetértek vele.

 

Kié legyen a föld?

az Élőlánc Magyarországért felhívása

Ez a látszólag csak egyetlen társadalmi csoportot érintő kérdés valójában mindannyiunk - városiak, vidékiek - életére hat, és alapvetően határozza meg országunk jövőjét.

Talán kevesen tudják, hogy hat évvel a gazdatüntetés után ismét történelmi napokat élünk. Az elkövetkező időszakban dönt a Kormány azoknak az állami tulajdonú földeknek az ügyéről, ahol a lejárt bérleti szerződések miatt pályázatot írnak ki a bérleti jogra. A pályázati kiírás, az abban diktált feltételek, és a bírálatnál alkalmazott pontozási rendszer dönti el, hogy ki lesz a bérlő az elkövetkező 20 évben. Így lényegében végérvényesen eldől, hogy a helyi gazdák, vagy hazai és külföldi nagytőkések kezébe kerül-e a hozzávetőlegesen 65 ezer hektárnyi magyar állami föld.

Most lehetősége van a Kormánynak arra, hogy a kétharmados felhatalmazás birtokában szabadon, kényszerű kompromisszumoktól mentesen döntsön, összhangban azokkal a sokunk által támogatott elvekkel, melyeket talán éppen a hat évvel ezelőtti gazdatüntetésen fogalmaztak meg először - akkor még ellenzékben - a jelenlegi parlamenti többség képviselői. Így végre az is egyértelművé válhat, hogy a hazug kormányok ideje lejárt.

Az Élőlánc Magyarországért felhívást adott közre (www.elolanc.hu/index.php/videkert/141/10419-kie-legyen-a-fold), melyben sürgeti a döntő jelentőségű földbérleti pályázati kiírás és pontozási rendszer összhangját a sokszor megfogalmazott vidékfejlesztési elvekkel:

"Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (A Nemzeti Együttműködés Programja 2011, 26. o.)

A téma jelentőségére tekintettel új honlap is indul a www.kielegyenafold.hu címen, melyet ezúton ajánlunk figyelmébe.

Segítségét kérjük abban, hogy minél több emberhez eljusson hírlevelünk.

Üdvözlettel:
Élőlánc Magyarországért

 ###############################################

RÉSZLETEK

Az állami földek bérleti jogának odaítélésével egyúttal - automatikusan - a földhöz kötődő támogatásokról (területalapú támogatás, AKG, fejlesztési források) is döntenek, mert ezeket a támogatásokat csak az igényelheti, aki rendelkezik a földdel. Elfogadhatatlan az eddigi gyakorlat, mely szerint a földből származó jövedelmekkel együtt a földhöz kapcsolódó támogatásokat is tőkeerős nagyvállalatok kapják, miközben a helyi családok, helyi közösségek fennmaradása egyre bizonytalanabbá válik. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az európai adófizetők pénzéből a kontinens leggazdagabb állampolgárait támogatjuk! Az Európai Unió alapelvei szerint a vidékfejlesztésre szánt összegek a vidéken élő családok boldogulását, helyben való megmaradását kell, hogy segítsék.

A magyar vidék, Magyarország utolsó esélye, hogy elinduljon a környezetileg és társadalmilag is fenntartható fejlődés útján, melynek egyik fontos alapja, hogy a helyi erőforrások a helyi családok, a helyi közösségek boldogulását szolgálják.

Az Élőlánc Magyarországért ezért is támogatja azoknak a gazdáknak a kéréseit, akik - a Nemzeti Együttműködés Programjának vidékfejlesztési fejezetében ígértekkel összhangban - a helyi kis és közepes családi gazdaságok fejlesztésének előtérbe helyezését szeretnék elérni:

  1. Tegyék lehetővé a területi igény szerinti bérletet, lehetőséget adva az egy helyrajzi szám alatt lévő terület megosztására! Például: egy 200 hektáros táblát bérelhessen akár három személy is.
  2. A pályázatokat helyrajzi számonként írják ki!
  3. A regisztrációs díj mértéke pályázatonként a kormányrendelet 9. paragrafusa szerint előírt minimumösszeg (2000 Ft) legyen, a pályázati biztosíték pedig pályázatonként az egyéves bérleti díj maximum 10 %-a!
  4. A pályázati rendszert tegyék egyszerűbbé, hogy a gazdálkodók saját maguk, költséges, profi pályázatírók nélkül is elkészíthessék beadványukat!
  5. A pályázatok kiírásánál és elbírálásánál megkerülhetetlen szempont legyen az érdekképviseleti (MAGOSZ) ajánlás!
  6. Zárják ki annak lehetőségét, hogy egyetlen családon belül több családi gazdaság indulhasson a pályázaton! Csak azt tekintsék családi gazdaságnak, ahol a pályázó a közeli hozzátartozóival együtt (házastárs, élettárs, kiskorú gyermek, unoka, valamint nagykorú gyermek, szülő, nagyszülő, testvér; gyermeken az örökbe fogadott, a mostoha és a nevelt gyermeket is érteni kell) maximum 300 hektár nagyságú területen gazdálkodik! A szabálysértőket sújtsa komoly szankció (pl. támogatás megvonása vagy jövőbeli pályázatokból való kizárás)!
  7. A pontozási rendszer ne részesítse előnyben a nagyméretű állattartó telepeket, amelyek döntő többségükben nem a helyi családok kezében vannak!
  8. Az árbevétel nagysága ne jelentsen előnyt - hiszen így megintcsak a legnagyobbakhoz jut a föld!
  9. Amennyiben az alkalmazottak számát figyelembe veszik, az 1 hektárra vetítve kerüljön elbírálásra! Családi gazdaság esetében a gazdaság jövedelméből megélők számát vegyék figyelembe!

 

 

INDOKLÁS

A föld jövedelemtermelő természeti erőforrás.

Ha egy települési közösség nem rendelkezik (a helyi gazdákon keresztül) jövedelemtermelő erőforrásai felett, akkor ne csodálkozzunk, hogy vidéken egyre nagyobb a munkanélküliség, az elvándorlás, egyre többen állnak sorba segélyért.

A magyar társadalom érdekeit hosszú távon a legjobban szolgáló földhasználati rendszert a jövedelem útjának elemzésével lehet kialakítani.

A vidéki közösségek fennmaradásához, fejlődéséhez ugyanis elengedhetetlenül szükséges, hogy a földből származó jövedelem helyben maradjon.

Az egy településhez tartozó termőföldek használatát ebből a szempontból kell elemezni. Fontos figyelembe venni, hogy az Európai Unióban a föld használójának nemcsak a földön megtermelt terményekből van jövedelme, hanem a földhöz kapcsolódó EU-s támogatások is a föld használójához folynak be. Márpedig ezeket a forrásokat az EU a vidéken élők boldogulásához való hozzájárulásként adja -- az pedig a nemzeti kormányok felelőssége, hogy azokat erre - és ne az ellenkezőjére - fordítsák.

Így tehát az optimális eset az, ha a településhez tartozó termőföldek helyi családok kezében vannak, mert így a jövedelem helyben marad, helyben adózik, helyben képez vásárlóerőt.

Ha a megtermett alapanyagot is helyben dolgozzák fel, akkor a hozzáadott érték is itt keletkezik - munkahelyeket, megélhetést, kultúrát, közösséget teremt.

Ha ugyanezek a földek a helyiek számára ismeretlen tőkés társaságok, új nagybirtokosok, spekulánsok vagy külföldiek kezében vannak, a helyi társadalom eszköztelenné, gyökértelenné válik. A nagybirtokról ismeretlen helyre vándorol a jövedelem, nem helyben adózik. Az ilyen települések egyre nagyobb gondokkal küzdenek, mert egyre inkább állami segítségnyújtásra (ÖNHIKI) szorulnak.

A települést és lakóit így közpénzekből kell támogatni - ez pedig egyre nehezebben tartható fenn.

Felelős döntéshozóinknak -- akiket a közérdek maradéktalan képviseletével bíztunk meg - ezekkel a kérdésekkel kell szembenézni, amikor döntéseiket meghozzák.

 

Kapcsolat:
Ács Sándorné agrármérnök
tel.: 30 385 0379, e-mail: acsne.eva@gmail.com

 

***

Ha egyetért céljainkkal, kérjük, támogassa munkánkat. Örömmel fogadunk természetbeni és pénzügyi támogatásokat is. Jelentkezését várjuk itt,
pénzbeli hozzájárulását pedig a 10405004-49565354-56551009 számlaszámra.

***

Ha hírlevelünket mások - barátok, ismerősök, kollégák stb. - figyelmébe szeretné ajánlani, vagy egy másik címen szeretne hozzájutni, segít a honlapunkon, a www.elolanc.hu oldalon található hírlevél-szolgáltatás, de az iroda@elolanc.hu címen is állunk rendelkezésére.

***

Ha hírlevelünket a jövőben mégsem, vagy nem ezen az e-mail-címen szeretné kapni, kérjük, kövesse a http://elolanc.hu/index.php?option=com_communicator&task=unsubscribe&Itemid=1 linket, vagy jelezze ezt az iroda@elolanc.hu címen.

***

Véleményét, kérdéseit szívesen fogadjuk. Örömmel vesszük, ha Ön vagy szervezete munkánkhoz szeretne kapcsolódni, azt segíteni. Elérhetőségeink:

www.elolanc.hu

o

iroda@elolanc.hu

postacím: 2422 Mezőfalva, Petőfi Sándor u. 4.

Szerző: eljárfelette  2011.09.15. 08:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eljarfelette.blog.hu/api/trackback/id/tr773228788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása